Hoofdtelefoon/oortjes

Dankzij de technologie van tegenwoordig kan je altijd en overal genieten van je favoriete muziek, films of tv-series. De nieuwe hit van Pharrell Williams nogmaals via je smartphone beluisteren? Of je lievelingsaflevering van Friends herbekijken op je tablet? Het is letterlijk in een handomdraai mogelijk. En de oortjes die je in het apparaat steekt, zorgen er ook nog eens voor dat je alles goed hoort en dat anderen niet mee hoeven te luisteren. Geweldig, toch?

Maar let goed op! Als je je oortjes niet op een correcte manier gebruikt, kunnen ze leiden tot ernstige en blijvende gehoorschade, zoals gehoorverlies of oorsuizen. Het is niet voldoende om je oren enkel te beschermen wanneer je op stap bent of een festival bezoekt. Het is ook belangrijk om te weten hoe je veilig omgaat met oortjes en hoofdtelefoons. Hieronder volgen enkele handige tips.

Er zijn twee dingen waarmee je rekening moet houden als je oortjes of een hoofdtelefoon gebruikt: de intensiteit (volume) en de duur van het gebruik. Er is een groot verschil tussen oortjes, enerzijds, en hoofdtelefoons, anderzijds. Aangezien oortjes zich in je oren bevinden, komt de druk van het geluid sneller in contact met je trommelvliezen. Hierdoor wordt het volume met ongeveer 7 tot 8 decibel versterkt. Een intensiteit van 110 dB kan na enkele seconden luisteren al voor permanente gehoorschade zorgen. Een volume van 90 dB, een volume dat zeer gemakkelijk bereikt wordt via draagbare muziekspelers, kan na minder dan één uur schadelijk zijn.

Het is aangeraden om te investeren in een degelijke hoofdtelefoon die je óver je oren plaatst. Het geluid wordt dan niet rechtstreeks in je oren geblazen. En de druk op je trommelvliezen is aanzienlijk lager. Denk er wel aan dat er grote verschillen kunnen zijn tussen de verschillende merken. Informeer je dus goed wanneer je er eentje aanschaft. En uiteraard is het nog steeds belangrijk om verantwoordelijk om te springen met een hoofdtelefoon. Een te hoog volume voor een te lange periode is altijd schadelijk voor je oren, ongeacht de situatie of de geluidsbron. Hanteer veiligheidshalve de zogenaamde 70-60-regel. Zet je apparaat niet luider dan 70 procent van het maximale volume en luister niet langer dan 60 minuten per dag.

Soms kan je niet anders en moet je wel oortjes gebruiken, zoals tijdens het sporten. Maar beperk dan het gebruik van oortjes tot die specifieke situaties en zet voor de rest een hoofdtelefoon op. Door de betere geluidskwaliteit van een goede hoofdtelefoon kan je het volume ook wat zachter zetten. Je oren worden hierdoor minder belast en je kan iets langer blijven luisteren.

De boodschap is duidelijk: verkies een hoofdtelefoon boven oortjes en ga verantwoordelijk om met volume en luisterduur. Je hebt maar één paar oren. Help ze niet naar de tuut.

Met dank aan Glowball Films en UZA.

Door Niels Braeken