Open brief: Laundry Day, gratis oordoppen horen niet bij de vuile was

Open brief: Laundry Day, gratis oordoppen horen niet bij de vuile was

Beste Laundry Day,

Diep teleurgesteld en boos. Zo voel ik me na wat er afgelopen week(end) is gebeurd. Na een fijne samenwerking vorig jaar, keken wij, De Tuut van Tegenwoordig, erg uit naar deze editie en waren we helemaal klaar om gratis oordoppen uit te delen en festivalbezoekers te informeren over het belang van gehoorbescherming. Een wettelijke verplichting voor jullie, die we graag volledig vrijwillig van jullie overnemen. Maar dit jaar waren we, hoewel onze komst al meer dan een half jaar vastlag, twee dagen voor de start van het festival plots niet meer welkom. Wanneer ik een kleine twee weken geleden onze crewaanvraag doorstuurde, kwam er geen reactie meer. Telefoontjes werden niet beantwoord, tot ik twee dagen voor het festival bericht kreeg: 'We hebben minder goed nieuws voor je.' Alle partners moesten plots in een witte vouwtent staan die jullie voor ons zouden huren. Kostprijs van die tent voor één dag? Duizend euro. Terwijl je op andere festivals voor diezelfde tent slechts 250 euro betaalt voor een heel weekend of die zelfs gratis krijgt… Waar is het respect gebleven voor kleine organisaties die zich met hart en ziel vrijwillig inzetten? En waar halen jullie het lef vandaan om dit twee (!) dagen voor het festival te laten weten?

Mijn mond viel pas helemaal open van verontwaardiging toen zaterdag bleek dat er geen gratis oordoppen te verkrijgen waren op het festivalterrein. Festivalbezoekers die op zoek waren naar oordoppen werden van het kastje naar de muur gestuurd. Niemand van de crew wist ervan. Eerst zetten jullie ons respectloos aan de kant en dan voorzien jullie zelf geen gratis oordoppen? De reactie van de Facebook-beheerder tartte bovendien ook elke verbeelding. Die vroeg zich doodleuk af waarom oordoppen gratis aangeboden zouden moeten worden op Laundry Day. Het antwoord is simpel: sinds 2013 is dat wettelijk verplicht. Na vijf edities van Laundry Day onder die wetgeving, gingen wij er toch vanuit dat jullie dat ondertussen al zouden weten.

Dat een festival met zoveel ervaring als Laundry Day zo lichtzinnig omspringt met een grote problematiek als gehoorschade, is bijzonder triest. Zelf heb ik al vijf jaar oorsuizen, opgelopen na een nachtje uit. In alle eerlijkheid: het is de hel. Daarom strijd ik nu samen met andere jongeren tegen tinnitus en gehoorschade. Jullie spelen met de oren van duizenden muziekliefhebbers en beseffen duidelijk niet hoe zwaar de gevolgen kunnen zijn.

De strijd tegen gehoorschade wordt een van de grootste uitdagingen de komende jaren. Ook jullie hebben als festival daarin een verantwoordelijkheid. Met De Tuut willen wij jullie daar zeer graag in bijstaan. Onze hulp werd deze zomer door heel wat festivalorganisatoren erg geapprecieerd. Als vzw zetten wij, jonge enthousiaste vrijwilligers, ons al drie jaar in voor de strijd tegen oorsuizen en gehoorschade. En die strijd voeren we samen mét de festivals. Dat biedt alleen maar voordelen. De organisator moet zich er niet meer mee bezighouden, de oordoppen zijn zichtbaar gecentraliseerd op één plaats en wij kunnen mensen informeren en vragen beantwoorden. Maar daar hebben jullie blijkbaar geen oren naar.

Dat jullie zo weinig belang schenken aan een groot probleem als gehoorschade maakt me kwaad. Jullie grove aanpak naar onze vzw toe is één ding, maar wat ons het nauwst aan het hart ligt, is de gehoorbescherming van de vele festivalgangers. Gehoorbescherming is namelijk te belangrijk om bij de vuile was te zetten.

Bert Lecomte, namens De Tuut van Tegenwoordig

Terug...
blog comments powered by Disqus