[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 594: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 650: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
detuutvantegenwoordig.be •Geluidsniveaus en oorbescherming
Pagina 1 van 1

Geluidsniveaus en oorbescherming

Geplaatst: 20 Nov 2015, 17:20
door Barre
Wat ik mij afvraag is of de gebruikelijke geluidsnorm ook van toepassing is op mensen die al tinnitus hebben ? Of zijn onze oren gevoeliger voor verdere schade dan 'normale' oren ? ik vergelijk het graag met een knie bv., je kan gerust een marathon lopen met een gezonde knie, maar met een geblesseerde knie waar een scheurtje in zit is dit niet aan te raden hoewel de afstand even groot is.

Er lijkt geen eenduidig antwoord op te zijn , ik heb het gevraagd aan verschillende dokters en allemaal lijken ze wel iets anders te zeggen, bestaat er wel data en onderzoek hiernaar of is het gewoon een persoonlijke mening en of nattevingerwerk van een dokter of audioloog ?

Uit eigen ervaring weet ik dat mijn tinnitus soms tijdelijk (hopelijk) luider wordt door geluiden die ver binnen de gebruikelijke norm liggen, zoals de boekenbeurs een paar uurtjes en als ik thuiskom is het net een fluitketel in mijn hoofd.

Ik ken persoonlijk enkele mensen die ook al jarenlang tinnitus hebben :
-de een heeft het bijna 20 jaar, gaat nog uit naar luide evenementen, draagt nooit gehoorbescherming en zijn tinnitus blijft hetzelfde
-weer een ander zegt dat zijn tinnitus ieder jaar verslechterd door onverwachte luide geluiden.

Zijn er hier misschien mensen met soortgelijke ervaringen ? Of audiologen die hier een antwoord op kunnen geven ?

Re: Geluidsniveaus en oorbescherming

Geplaatst: 21 Nov 2015, 12:30
door Bert
Zeer interessante vraag, Barre. Ik heb je vraag doorgestuurd naar een tinnitus-experte. Ik zal haar vragen om hier haar antwoord te plaatsen :)

Re: Geluidsniveaus en oorbescherming

Geplaatst: 22 Nov 2015, 23:13
door Barre
Bedankt Bert,

Ik heb ondertussen redelijk goed leren leven met tinnitus, maar die angst dat het erger wordt raak ik niet kwijt en dat op zich is een grote beperking in mijn dagelijkse leven dus ik kijk uit naar het antwoord.

Re: Geluidsniveaus en oorbescherming

Geplaatst: 23 Nov 2015, 16:20
door Annick_G
Beste Barre,

De huidige, maximale geluidsnorm (100 dBA) is op zich nog steeds potentieel schadelijk wanneer men geen gehoorbescherming draagt. Er kan immers niet gegarandeerd worden dat bij dit niveau bij niemand schade kan toegebracht worden. Wanneer het niveau lager is, zal het deel dat geen schade oploopt groter en groter worden maar de grens waar er NIEMAND schade oploopt is zeer onduidelijk en het is dus zeker wel mogelijk dat geluiden (die toch onder de norm liggen) je toch nog gehoorschade kunnen geven of je tijdelijk meer last kunnen bezorgen. Er is hier geen duidelijk grens over. Er wordt aangenomen dat je vanaf een niveau van 80-85 dB mogelijks schade kan oplopen wanneer je in dit niveau zeer regelmatig en lang vertoeft (8u per dag gedurende jaren). Er is dus geen tijdelijke cut-off wanneer een geluid mogelijks schadelijk is en wanneer niet.

Genetische onderzoeken die tot nu toe gebeurd zijn hebben nog geen concrete genetische componenten van gevoeligheid voor tinnitus kunnen blootleggen. Voor tinnitus spelen dan voornamelijk de omgevingsfactoren een veel grotere rol dan de genetische. Een uitgebreid genetisch onderzoek aan de UA toonde slechts een 3% erfelijkheid aan voor tinnitus en dus 97% voor omgevingsfactoren. Dit komt erop neer dat genetische componenten praktisch geen invloed heeft op het al dan niet optreden van tinnitus.

Tinnitus is bij de meeste personen zeer variabel. Het komt bij de meeste mensen wel voor dat de tinnitus luider is nadat ze op een drukke plek zijn geweest. Dit is daarom dan niet meteen uiting van een toename van gehoorschade. Vaak is het een gevolg van een toename van hersenactiviteit - tot stand gekomen door de drukte, de anticipatie dat de tinnitus eventueel luider kan worden hierdoor, de angst voor mogelijks plotse luide geluiden etc. - dat ervoor zorgt dat de tinnitus tijdelijk kan stijgen. Dit gebeurt in het algemeen onbewust. En het is die hersenactivatie dat zeer verschillend kan zijn en daarom dat tinnitus ook zoveel verschillende uitingen heeft bij verschillende mensen. Sommigen hebben tinnitus en zijn er totaal niet mee bezig, blijven uitgaan en het wordt niet erger (opgelet: dit wil niet zeggen dat de gehoorschade zich niet uitbreid en andere symptomen zoals gehoorverlies kunnen optreden). Anderen gaan zeer snel invloed hebben op de tinnitus door drukte, plotse onverwachte geluiden (vaak situaties waar men zelf geen vat of controle over heeft). De hersenactivatie in het auditieve systeem (regio die instaat voor verwerken van geluiden) gaat omhoog maar door de angst/stress/verwachtingspatroon gaat ook de activatie in het limbisch systeem omhoog. Dit systeem staat in voor onze emoties. Deze netwerken zijn sterk gelinkt met elkaar waardoor een verhoging in het ene netwerk vaak rechtstreeks een verhoging in het andere netwerk teweeg brengt. Verhoging van activatie van deze netwerken gaat op die manier gepaard met een toename van tinnitus (tijdelijk totdat de activatie weer daalt). En dit fenomeen gebeurt meer bij mensen die meer gefocust zijn op de tinnitus of die er meer mee bezig zijn of angstig zijn dat het erger wordt. In jouw voorbeeld zal de man die blijft uitgaan dit niet hebben omdat zijn limbisch systeem niet in die mate geactiveerd wordt dat dit een toename van activatie teweeg brengt en dus zijn tinnitus zal niet luider worden. Maar zoals ik al zei, dit betekent niet dat er geen gehoorschade kan optreden op termijn.

De 'gevoeligheid' dat tinnitus dus erger wordt of niet is dus rechtstreeks gelinkt met de hersenactivatie en niet zozeer met genetische aanleg om sneller tinnitus te krijgen.

Ik hoop hierbij een antwoord te hebben gegeven op je vraag.

Re: Geluidsniveaus en oorbescherming

Geplaatst: 23 Nov 2015, 20:03
door Barre
Bedankt voor je reactie Annick, dit stelt me toch weer een beetje meer gerust,

Ik besef dat tinnitus natuurlijk iets zeer subjectief is en dat het voor iedereen anders zal zijn, ik heb ooit eens gehoord dat het enige voorspelbare aan tinnitus is dat het zo onvoorspelbaar is. Die angst is dikwijls sterker dan mezelf hoewel ik vorderingen maak tegenover 1 jaar geleden, ik neem aan dit ook een proces waar je door moet, een soort van trauma tegenover luidere geluiden.

Het lijkt zo intuitief dat oren die al schade hebben opgelopen door lawaai dan ook gevoeliger zijn voor verdere lawaaischade dan mensen die een normaal gehoor hebben zonder gehoorverlies/schade.