FAQ

  • 1. Hoe ontstaan oorsuizen?
  • Hoe ontstaan oorsuizen? Tinnitus-experte Annick Gilles (UZA) legt het in deze video uit.

  • 2. Wat is hyperacusis?
  • Eenvoudig en beknopt uitgelegd, betekent hyperacusis zoveel als een overgevoeligheid voor geluiden. Dit komt meestal niet afzonderlijk voor, maar in combinatie met tinnitus en/of gehoorverlies. Bij gehoorverlies zijn de haartjes in je binnenoor beschadigd en hoor je stille geluiden minder goed. Geluiden die je wél hoort, klinken al snel te luid. Zo ervaar jij een dichtslaande deur als heel storend, terwijl het voor anderen een volstrekt normaal en draagbaar geluid is. Hyperacusis hoeft echter niets steeds gepaard te gaan met gehoorverlies.
    Hyperacusis kan in verschillende gradaties voorkomen. Sommige mensen verdragen bijvoorbeeld geen hoge geluiden meer. Een vork die op een bord wordt gelegd, klinkt voor hen zeer onaangenaam. Bij een ernstige vorm van hyperacusis kan de persoon geen enkel geluid meer verdragen.
    Wanneer dit in combinatie met gehoorverlies voorkomt, kan een hoortoestel een oplossing bieden.

  • 3. Ik heb een tuut in mijn oren na een nachtje uit.
  • Een eerste tip is: panikeer niet! Dat zal ongetwijfeld je eerste reactie zijn en dat is ook normaal. De ‘tuut’ kan jou in het begin immers letterlijk gek maken. Blijf echter rustig, want anders zullen je oorsuizen enkel maar heviger worden.
    Als je een nachtje uit bent geweest, is de pieptoon die je nu hoort het pijnlijke gevolg van dit nachtje uit. Het is een teken dat je oren serieus afgezien hebben door de hevige decibels die door de zaal gepompt werden. Je oren zijn namelijk heel gevoelig. Wanneer je te lang in een luide omgeving staat zonder oordoppen, kunnen je oren schade oplopen. De kans is groot dat je daardoor nu een vervelende tuut hoort. In de meeste gevallen zullen je oren na een tijdje weer tuutvrij zijn. Maar vergis je niet: ook al verdwijnt de pieptoon, de opgelopen gehoorschade is onomkeerbaar. Eenmaal je oren beschadigd zijn, kunnen die zich nooit meer volledig herstellen. De pieptoon die je nu hoort, is dan ook een soort alarmsignaal. Het is alsof je oren je een stevige waarschuwing willen geven: “lap me dit geen tweede keer: bescherm je oren de volgende keer, want anders loop je binnenkort constant met zo’n tuut rond”. Negeer dit alarmsignaal dan ook niet en draag zorg voor je oren.

    Verder is het heel belangrijk om je oren na een nachtje uit de nodige rust te gunnen. Laat vandaag je MP3-speler of koptelefoon even in de kast. Vermijd ook plaatsen waar er te veel lawaai is. Laat je oren tot rust komen. Zo zal de kans op blijvende schade drastisch verminderen.

    Denk je dat je oren flink beschadigd zijn of hoor je de tuut na een aantal dagen nog steeds? Ga dan zeker eens naar je huisarts of oorarts. Wacht hier echter niet te lang mee. Hoe vroeger je erbij bent, hoe beter!

  • 4. Hoe kan ik mijn oorsuizen ooit leren accepteren?
  • Dit is een vraag die elke jongere met oorsuizen zich vaak stelt. In het begin denk je vaak dat je nooit zal kunnen leren leven met die vervelende ‘tuut’ in je oren. Je wordt er compleet gek van en je kan aan niets anders meer denken. De vraag ‘Hoe moet ik dit dan ooit kunnen aanvaarden?’ spookt bijgevolg meermaals door je hoofd. Panikeer echter niet! Je bent niet alleen. Elke jongere met oorsuizen heeft deze lastige periode meegemaakt, maar uiteindelijk hebben ze beetje bij beetje hun oorsuizen leren accepteren. Hoewel de strijd tegen je oorsuizen op het eerste zicht compleet onmogelijk blijkt, kan je die toch na verloop van tijd aanvaarden. Je zal je grote ‘tutende’ vijand wellicht nooit helemaal kunnen verdrijven, maar door zelf te ontdekken hoe je je oorsuizen kan verzachten, kan je er wel beetje bij beetje mee leren omgaan. Voor veel jongeren is het een proces van vallen en opstaan. Geef het dan ook wat tijd, probeer je er niet voortdurend op te focussen en zoek naar manieren om de ‘tuut’ te verzachten. Hoe je dat kan doen, lees je hier. (verwijzen naar pagina ‘omgaan met tinnitus’)
    En onthoud: je staat er nooit alleen voor. Op het forum staan tientallen jongeren met oorsuizen klaar om je te helpen, je vragen te beantwoorden en naar je te luisteren. Zij weten precies hoe jij je nu voelt, aangezien zij net hetzelfde meegemaakt hebben.

  • 5. Hoe kan ik oorsuizen voorkomen?
  • Oorsuizen kunnen je leven drastisch veranderen. Niet alleen kan het enorm frustrerend zijn om constant een ‘tuut’ te horen, ook muziek beleef je niet meer op dezelfde manier. Eenmaal je oorsuizen opgelopen hebt, is er ook geen weg meer terug. Voorkomen is dus een absolute must! Weet je niet hoe je je oren voldoende kan beschermen tegen die ‘tuut’? Als je alle tips nog eens rustig wil nalezen, lees dan zeker even dit artikel.

  • 6. Wat is oorsuizen/tinnitus?
  • Tinnitus is in de volksmond misschien beter gekend als oorsuizen. Als je tinnitus hebt, hoor je een geluid (pieptoon, fluittoon, bromtoon…) in je oor dat andere mensen niet horen. Die toon komt uit je hersenen. Dit kan zowel voorkomen in één oor als in beide oren. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken, maar in de meeste gevallen zijn de te luide decibels de boosdoener. In dat geval spreken we van lawaaitrauma of tinnitus door lawaaiblootstelling. Hoe het oorsuizen klinkt, hangt af van persoon tot persoon. Bij de ene zal dit een gebrom zijn, bij de ander een hoge tuut. Die toon kan zowel continu zijn of er kan een soort van ritme inzitten.

  • 7. Hoe kan ik veilig luisteren naar mijn muziek via oortjes/hoofdtelefoon?
  • Met je oortjes of hoofdtelefoon kan je waar en wanneer je maar wil naar je favoriete muziek luisteren. Ook al zijn die dingen verdomd handig en zien ze er volkomen onschuldig uit, toch zijn ze zeker niet ongevaarlijk voor je oren. Als je ze te veel gebruikt én je de muziek te luid zet, kunnen ze je oren naar de ‘tuut’ helpen. Luister dus veilig naar muziek via oortjes of een hoofdtelefoon door deze tips te volgen! Overdrijf niet met het volume; je zal evenveel kunnen genieten van de muziek als je het volume wat naar beneden draait. Loop ook niet uren aan een stuk met oortjes in je oren, maar leg ze eens aan de kant, gun je oren wat rust en geniet van de geluiden rondom je. Een allerlaatste tip: gebruik een hoofdtelefoon in plaats van oortjes. Een hoofdtelefoon is namelijk minder schadelijk dan oortjes, omdat via oortjes de decibels rechtstreeks je oren binnendringen. Meer info? Klik hier.

  • 8. Hoe komt het dat mijn tinnitus luider is dan die van iemand anders?
  • Ook hier is geen eenvoudig antwoord op te vinden. Dit hangt namelijk af van persoon tot persoon. Door een grotere beschadiging kan het zijn dat je tinnitus luider is, maar je ‘tuut’ kan ook luider klinken doordat je er voortdurend aandacht aan besteedt. We leggen het even voor je uit. Als iets altijd aanwezig is, geraak je hieraan gewend. Die ene bloem die altijd in de tuin staat, valt je niet meer op. Wanneer je moeder die bloem de dag erna vervangt, zal die plots wel opvallen. Met tinnitus zou dit in theorie ook zo moeten zijn. Wanneer het oorsuizen er pas is, zal het opvallen, maar na een tijdje geraak je eraan gewend. Je aandacht wordt er niet meer naartoe getrokken waardoor de tinnitus ook stiller lijkt. Denk je echter de hele dag aan je oorsuizen, zal de tinnitus meer naar voren worden gebracht en gaat die luider klinken.

  • 9. Hoe moet ik mijn oordoppen correct gebruiken?
  • Dat je steeds oordoppen moet dragen wanneer je uitgaat, wist je waarschijnlijk wel al. Maar weet je ook hoe je ze correct moet gebruiken? Dat is namelijk minstens zo belangrijk als het dragen van oordoppen. Door je oordoppen zomaar in je oren te proppen, riskeer je toch nog met een ‘tuut’ in je oren terug te keren. Hoe moet je ze dan wel correct gebruiken? Simpel, volg onze handleiding waarin voor elk type oordoppen uitgelegd staat hoe je ze correct moet gebruiken.

  • 10. Hoe werken mijn oren precies en hoe komt geluid mijn oor binnen?
  • Onze oren zijn bijzonder interessante dingen. Dankzij onze oren kunnen we horen wat anderen zeggen, genieten van muziek… Vraag je je al lang af hoe deze twee machtige ‘wezens’ precies werken? En hoe komt het geluid nu precies oren binnen? Annick Gilles, tinnitus-experte van het UZA, legt het in deze video klaar en helder uit.

    Meer weten over de werking van het gehoor? Klik dan hier!

  • 11. Hoeveel jongeren hebben last van tinnitus?
  • Het is moeilijk om hier een cijfer op te plakken, maar uit onderzoek van het UZA blijkt dat 18% van de Vlaamse jongeren constant een pieptoon in hun oren hoort. Eén op de vijf jongeren heeft m.a.w. last van permanente tinnitus of oorsuizen. Daarnaast hoort 75% van de Vlaamse jeugd af en toe en tuut in hun oren, zoals na een nachtje uit.
    Hier komt nog een bron bij.

    Wil je weten hoe je oorsuizen kan voorkomen? Lees dan zeker deze tips! (linken naar artikel ‘tips om oorsuizen en gehoorschade te voorkomen’) Heb je zelf oorsuizen? Op deze pagina vind je tal van tips om te leren omgaan met de toon in je oren. (linken naar pagina ‘omgaan met tinnitus’)

  • 12. Zal ik ooit volledig verlost zijn van mijn oorsuizen?
  • Op deze vraag kunnen we jammer genoeg geen simpel en eenduidig antwoord geven. Jouw oorsuizen zijn immers anders dan de oorsuizen van een leeftijdsgenoot. Dat maakt het heel moeilijk om een therapie te ontwikkelen die voor alle jongeren met oorsuizen werkt. Waarschijnlijk zal de toon nooit volledig uit je oren verdwijnen, maar je kan er wel mee leren omgaan en zo het oorsuizen naar een aangenaam en draagbaar niveau terugbrengen. Duizenden jongeren met oorsuizen hebben krak hetzelfde meegemaakt, maar hebben geleidelijk de tuut in hun oren leren aanvaarden. Bij de meeste jongeren worden de oorsuizen na een tijdje minder fel. Beetje bij beetje zal je leren je niet meer voortdurend te focussen op je oorsuizen, waardoor je de tuut naar de achtergrond zal kunnen verdringen en het dus minder storend zal zijn.

    De tuut zal dus waarschijnlijk niet volledig uit je oren verdwijnen, maar jij kan de impact hiervan wel zelf verminderen door er op een positieve manier mee te leren omgaan. Hoe je dat doet, lees je hier.

  • 13. Horen andere mensen mijn oorsuizen?
  • In de meeste gevallen niet. Er bestaan echter twee soorten tinnitus: de objectieve en subjectieve tinnitus. Het klinkt ingewikkeld, maar het is vrij eenvoudig. De meest voorkomende tinnitus is de subjectieve. Hierbij worden je oorsuizen veroorzaakt door schade aan je haarcellen en hoor enkel jijzelf jouw oorsuizen. Bij objectieve tinnitus is er vaak niets aan de hand met het gehoor zelf en horen ook andere mensen jouw oorsuizen. Dit komt echter veel minder voor. In dat geval kan de arts met een bepaald instrument de tinnitus horen.

  • 14. Ik hoor een tuut in mijn oren na een feestje. Wat wil dit zeggen?
  • Heb je ’s nachts na een feestje last van een vervelende pieptoon in je oren? Negeer die pieptoon dan zeker niet. Die ‘tuut’ is eigenlijk een soort alarmsignaal, uitgezonden door je oren. Je oren zijn op het feestje een beetje beschadigd geraakt. Daardoor hoor je nu een pieptoon in je oren. Tegelijk is dit een soort waarschuwing: als je de volgende keer je oren niet voldoende beschermt, kan het wel eens zijn dat de ‘tuut’ de volgende dag niet verdwijnt, maar permanent in je oren aanwezig blijft.
    Uiteraard wil je dat die pieptoon zo snel mogelijk uit je oren verdwijnt én nooit meer terugkeert. Hier kan je op een simpele manier voor zorgen: gun je oren voldoende rust en draag steeds oordoppen als je uitgaat. Alle tips vind je hier.

  • 15. Ik wil mijn oren beschermen, maar weet niet welke oordoppen ik moet kopen.
  • Fantastisch dat je je oren wil beschermen! Zo zal je lang van heerlijke muziek kunnen genieten zonder een vervelende tuut in je oren. Maar hoe bescherm je je oren nu het best? Er zijn namelijk gigantisch veel verschillende oordoppen. Ze bestaan werkelijk in alle kleuren en formaten. Wij van De Tuut van Tegenwoordig helpen je graag in je zoektocht naar de beste oordoppen. In onze koopgids ontdek je heel snel welke oordoppen voor jou het meest geschikt zijn. Neem zeker even een kijkje. Als je hierover nog specifieke vragen hebt, kan je die altijd stellen op ons forum.

  • 16. Klopt het dat je door oordoppen niet meer van de muziek kan genieten?
  • Nee! Dat is een groot misverstand. Enkel met de goedkope wegwerpoordopjes kan je dit gevoel hebben, maar als je de juiste (lees: kwaliteitsvolle) oordoppen kiest, kan je nét meer van de muziek genieten.
    Wegwerpoordopjes staan helemaal onderaan de ladder qua muziekbeleving. Met deze oordoppen kan je vaak niet meer ten volle van de muziek genieten, omdat ze de muziek enkel dempen. Daardoor komt de muziek wat doffer je oren binnen. Bovendien beschermen ze je oren minder goed. Onze raad is dan ook om geen wegwerpoordoppen te dragen, maar te kiezen voor filteroordoppen of op maat gemaakte oordoppen. Die kosten iets meer, maar de muziekbeleving zal er wel heel erg op vooruit gaan. Met deze oordoppen kan je op een veilige manier blijven genieten van de muziek. Bovendien hoor je de mensen rondom je ook beter, worden de schadelijke tonen uit de muziek gefilterd en heb je nadien geen last van een ‘tuut’ in je oren. Alleen maar voordelen dus.
    Weet je niet welke oordoppen het meest geschikt zijn voor jou? Bekijk dan zeker even onze koopgids voor oordoppen. Daar staat alles overzichtelijk en duidelijk op een rijtje.

  • 17. Komen de oorsuizingen vanuit mijn hersenen?
  • Wetenschappers vermoeden dat de oorsuizen inderdaad vanuit je hersenen komen. Wanneer de haarcellen in je binnenoor beschadigd zijn, geven ze minder informatie door naar het gebied in de hersenen dat het geluid verwerkt. Dat gebied vindt het vreemd om van die haarcel geen informatie meer te ontvangen. Hierdoor laat hij van zich horen en stuurt hij op zijn beurt een pieptoon naar het oor. Op die manier kan je dus een ‘tuut’ in je oren horen.

  • 18. Waarom zijn mijn oren gevoeliger dan anderen?
  • Vraag je je soms wel eens af hoe het komt dat sommige jongeren oorsuizen hebben, terwijl anderen daar geen last van hebben? Dat heeft o.a. te maken met de gevoeligheid van je oren. Professor Bart Vinck legt het je in onderstaande video allemaal uit.

  • 19. Wanneer is geluid te hard en bijgevolg schadelijk?
  • Als het geluidsniveau onder de 80 dB blijft, is er geen probleem. Dit kan je controleren door op een meter afstand een gesprek met iemand te voeren. Wanneer je dan moet beginnen te roepen of luider moet praten, zal het geluid wellicht boven de 80 dB zijn.
    Wanneer een geluid een niveau heeft van meer dan 80 dB lopen je oren kans op schade. Of die schade optreedt, hangt af van de gevoeligheid van je oor, de afstand tot de geluidsbron (bv. een box) en de duur van je verblijf in het geluid.
    Over het algemeen kan je acht uur luisteren naar een geluid van 80 dB zonder schade op te lopen. Hoe meer decibels echter geproduceerd worden, hoe sneller je oren beschadigd kunnen worden. Een geluid van 120 dB (een rockconcert of een sirene) kan je gehoor onmiddellijk beschadigen. Feestbommetjes die een luide knal geven, kunnen je gehoor dus onherroepelijk beschadigen. Je oren beschermen is de boodschap!

    Met dank aan Glowball Films en UZA.

  • 20. Wat is geluid?
  • Geluid bestaat uit twee parameters: het geluidsniveau of de –sterkte en de toonhoogte. Het geluidsniveau wordt uitgedrukt in decibel (dB), en dat is ook waar je iedereen over hoort spreken. Waar minder over gesproken wordt, is de toonhoogte of frequentie. Die wordt uitgedrukt in Hertz (Hz). Om je een idee te geven: een normaal gesprek bevindt zich tussen de 65 en 75 dB en heeft een toonhoogte tussen de 1000 en 4000 Hz. Erg handig, want ons oor is net voor die frequenties het gevoeligst.

  • 21. Zal ik ook gehoorverlies krijgen wanneer ik tinnitus heb?
  • Hier is geen klaar en duidelijk antwoord op. Ten eerste hangt dit af van de oorzaak van je tinnitus. Laten we even stellen dat je oorsuizen het gevolg zijn van een lawaaitrauma (bv. na enkele feestjes met luide muziek). In dit geval zijn de haarcellen in je binnenoor beschadigd. Dit betekent echter niet altijd dat je gehoorverlies hebt. In theorie hebben mensen met tinnitus meestal een lichte vorm van gehoorverlies, maar er zijn tal van mensen die het tegendeel bewijzen. Let wel op: ook al heb je in het begin geen gehoorverlies, toch kunnen de haarcellen door verdere blootstelling aan lawaai een grotere beschadiging oplopen. Hierdoor kan het zijn dat je wél gehoorverlies krijgt. Bescherm dus steeds je oren.
    Alle tips hieromtrent vind je hier.

  • 22. Zullen mijn oorsuizen ooit erger worden?
  • Heel vaak krijgen oorartsen de vraag van jongeren of hun oorsuizen erger zullen worden. Een terechte vraag, want je wil natuurlijk niet dat de tuut nog feller in je oren weerklinkt. We kunnen je echter geruststellen: zolang je je oren steeds goed en voldoende beschermt, is er geen enkele reden om hier schrik voor te hebben. Loop dus zeker niet angstig over straat met de gedachte dat elk geluid je oren volledig naar de knoppen zal helpen. Het is net die angst die de tuut erger zal maken. Je oren voelen die angst voor geluid immers aan, waardoor ze sterker te keer zullen gaan. Beschouw geluiden dan ook niet als je grootste vijand. Zolang je je oren goed beschermt, loop je geen risico dat het verergert.